Sayfalar

8 Ekim 2012 Pazartesi

BPA yataginda sosis!

Basligi gorunce bir mana veremediniz degil mi? Eminim bir cogunuz yazimi okuyunca bana hak vereceksiniz.
SENI HAM YAPARIM SOSIS! Yillar once boyle bir reklam vardi. Ne kadar sirin ve masum bir reklamdi degil mi? Acaba oylemiydi? Her anne, baba cocugu yemek yesin dolayisiyla buyusun ister. Bence asil mantik yesin de buyusunden cok saglikli beslensin, saglikli buyusun olmali. Bunun aksini dusunen aileler oldugunu sanmiyorum. Bazen yemek bloglarinda, arkadaslarimin sosyal aglardaki paylastigi fotograflarda sahit oldugum kadariyla bir cok anne cocuguna sosis, salam, sucuk yediriyor. Beni en cok uzup, sasirtan ise sanki cok faydali besinlermis gibi cocuklar icin yemek tarifi veren hemen herkes sosisli sunumlar hazirliyor. Oyle tabaklar hazirlaniyor ki eminim en istahsiz cocuklar bile hayir diyemiyordur. Hatta anneler yerdirmese bile cocuklara anaokulllarinda sosisli, sucuklu borek yapma etkinligi bile duzenleniyor. Cocuklar kendi hazirladiklari borekleri daha bir istahli yesinler diye! Hic bir annenin tehlikeyi bile bile cocugunu bol katki maddeli yiyeceklerle besledigini sanmiyorum. Oyleyse nedir bu tehlikeli besinleri yedirme cilginligi!

Bilmeyenler icin sosis, salam ve sucugun iceriginde bulunabileceklere bir goz atalim:

Sinirler
Akciger
Ic yag, kuyruk yagi
Deriler
Kikirdaklar
Tirnak tozu
Eklem yerleri
Ibikler
Gagalar
Pacalar
Killar, tuyler

Tadi arttirmak icin salca, sogan, sarimsak, baharat.
Nitrat, MSG gibi kansere ve obeziteye yol acan katki maddeleri
Antibiyotikler.
Ben ailelerin yerinde olsam ne yaparim; Kendi mutfagima kesinlikle bu urunleri sokmam ki bu en kolayi. Cocugumun okulunda hazirlanan menuleri kontrol eder. Eger bu urunler menude varsa diger velileri de uyarip okul yonetimi ile irtibata gecerim.
                                                         
KOPUK, PLASTIK TABLDOT TABAKLAR!
Dogada 100 yilda yok olmayan plastik ve kopuk urunlerin saglimiza yaptigi tehditi gunumuzde artik bilmeyen kalmamistir herhalde. Plastigin icindeki  BPA (Bisphenol-A) denilen madde ozellikle isiya maruz kaldiginda kanserojen etkisini daha da cok arttiriyor. Gelisme caginda olan cocuklar icin cok buyuk tehlike olan  BPA, beyin gelisimini yavaslatip, hormon yapisini bozdugundan erken yasta ergenlige adim atan cocuklar, erkeklerde meme gelisimi, kisirlik ve daha bir cok hormonal hastaliga davetiye cikariyor. 
Butun bu bilinen kotu etkilerine ragmen plastik tabldot tepsiler isyerleri ve  okullardaki yemek servislerinde kullaniyor. Peki celik tabldot tepsilere ne oldu? Halen kullananlar var elbette ama bulasik maliyeti isin icine katilinca insan sagliginin 2. planda kaldigi ulkemizde celikler antika olma yolunda ilerliyor.
Peki kiyafetinden, beslenmesine, kullandigimiz deterjanindan, mutfak aletlerine kadar herseyine dikkat ederek buyuttugumuz cocugumuzun o plastik yada kopuk tabaklar icinde yemeklerini yemelerine goz mu yumacagiz? Tek basima birsey yapamam diye dusunmeyin. Cocuklarimizin aldigi egitim kadar gunun neredeyse yarisini gecirdikleri okullarda maruz kaldiklari hersey cok onemli. Bu konuda da diger velilerle organize olup okul yonetimi ile baglantiya gecmek en mantiklisi.

Aslinda Saglik Bakanligi ve Milli Egitim Bakanligi bu konularda en azindan okullara yaptirim uygulasa sorun kokten cozulmus olur. Ama herseyi devletten beklememek lazim degil mi? :)  

12 yorum:

  1. çoğu anne, çocuğum aman aç kalmasın, sevdiği şeyleri yesin de bari kilo alsın diyerek salam, sosis, kızartmalar, hazır meyvesuları ile besliyorlar çocuklarını... bunların ne kadar büyük tehlike olduğunun malesef bilincinde değil toplumumuz...

    selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef :( halbuki bu gidalarin abur cuburdan hic bir farki yok.

      Sil
  2. plastik konusu gerçekten çok ciddi :(
    bilenler vardır..
    tupper diye bir markadan aldım ben plastikleri
    ama verdiğim paraya değiyormu bilmiyorum
    sonuçta evde laboratuarım yok
    ama burnuma yine de plastik kokusu geliyor
    çok da güvenilir değil heralde
    sosise gelince yazdıklarının altına bende imzamı atarım canım :)
    kahvaltıda sosise gerek duymuyorum zaten
    o kadar leziz şeyler varki :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tupperware firmasinin web sayfasina sizin icin baktim. 2010 yilindan itibaren Amerika ve Kanada'da satilan urunler BPA free olarak uretiliyormus. Ama Turkiye'de satilan urunler orada mi uretiliyor yoksa ithal mi bilmiyorum.

      Sil
  3. Canım ne kadar güzel bir konuya değinmişsin, ben de çok şaşırıyorum bunları yediren annelere. Hamileliğimde bunları yiyen hamile bir bayana şahit olmuştum ve çok üzülmüştüm. Ama asıl sorun bilmemek diye düşünüyorum, çok güzel bir paylaşım olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef oyle asil sorun bilmemek, bilse kimse kendine ve cocuguna boyle bir kotuluk yapmaz zaten.
      Tesekkurler:)

      Sil
  4. Bence anne babanın beslenme tarzı çocukları etkiliyor. Bizim eve salam ve sosis hiç girmez ,sucuk nadiren bunlar bizim elimizde olan güç :)
    okullar içinde sessiz kalmamak lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu sizin aileye. Keske herkes biraz daha dikkat edebilse.

      Sil
  5. çok bilinçli bir paylaşım ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  6. Keske tum ebeveynler sizin gibi duyarli olabilseler

    Blogunuzu takibe aldim

    Benimkine de sizi beklerim

    www.mugekokluatik.blogspot.com

    Sevgiler

    Ates boceginin annesi Muge:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim zararini bilen herkes ayni duyarliligi gosteriyordur. Hosgeldiniz bloguma, tesekkurler :)

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...