Sayfalar

7 Eylül 2012 Cuma

TRT'de Arkadasim BIDI sacmaligi

TRT gibi Turkiye'nin ilk televizyon yayinini yapan, en eski kanalinda nasil boyle bir program yayinlanir bilmiyorum. Programa ilk rastladigim zamanlarda bu kadar ustunde durmamistim fakat farkli bir gozle programi izledigimde cocuklar uzerinde olumlu etkileri olamayacagi gibi olumsuz yonde etkileyebilecegini dusunmeye basladim. Elbette ki her program egitici, ogretici olmak zorunda degil. Sadece eglenceye yonelik programlarda yapilabilir. Fakat eglendirirken cocuklar uzerindeki etkileri hic mi dusunulmez, yoksa ben mi abartiyorum, bu konuda  herkesin gorusu farkli olabilir.
BIDI  denen kukla tamamen kendine ozgu, dunya uzerinde var olmayan bir lisan konusuyor. Program tamamen okul oncesi cocuklara yonelik canli olarak yayinlaniyor ve  cocuklar programa telefonla baglaniyor. BIDI'nin yaninda donusumlu olarak yayina katilan bir kac bayan arkadasta BIDI ile cocuklar arasinda iletisimi surduruyor. BIDI'nin konusmalari tamamen anlasilmaz oldugundan bazen programa baglanan cocuklar bocaliyorlar. Benim gorusume gore BIDI anlasilabilir bir sekilde konussa program egitici ve ogretici olabilecek. Ancak bu sekilde konusturuldugu surece cocuklar birakin birseyler ogrenmeyi BIDI gibi olmaya calismayacaklar mi sizce ? En kotusu ise henuz konusmayi yeni yeni ogrenen cocuklar BIDI'dan duyduklari bu yepyeni ve gereksiz lisan karsisinda sizce sasirip bocalamayacaklar mi? Boyle konusan bir kuklanin her gecen gun bozulmakta olan Turkce'mize nasil bir katkisi olacak cok merak ediyorum. Bir kez daha oglumun mumkun oldugunca az TV izlemesine izin verdigim icin seviniyorum.

20 yorum:

  1. Ne anlamsızmış gerçekten,konuşsa ne olurmuş ki!Mail atmalı anneler olarak.Biz de tv hep kapalı,dünyadan haberim yok.Ama vakti gelince ben de isterim arada bir çizgi film izlemesini.Ama hangi kanalı bilmem!Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TV'nin kapali olmasi en guzeli bizim evde de kapali, ne kadar gec o kadar iyi...Eskiden Heidi izler mutlu olurduk :) 80'lerde cocuk olmak cok guzeldi:) Bu konuda yazi mi yazsam acaba :)))

      Sil
    2. gerçekten öyle,80'lerde çocuk olmak daha güzeldi.yeni nesil çizgifilmler,pepee ve diğerleri gerçekten korkunç

      Sil
    3. Pepee'yi izleme şerefine erişemedim daha,merak ettim doğrusu neymiş bu garip isimli kahraman:)

      Sil
    4. Pepee'de BIDI'nin yaninda masum kaliyor bence:) Pepee cok ticari dusunulmus bir proje olmaya basladi. Oyuncaklari, dergisi, simdi bir de i-phone uygulamasi cikiyormus. Soz konusu kitle cocuk olunca akillarina ne gelirse yapiyorlar. Yakinda Barbie gibi Pepee odasi, arabasi, hatta uyku setleri bile cikar hic sasmam. :)

      Sil
  2. Görüşlerinize sonuna kadar katılıyorum.Ece birkaç defa izledi sonra sıkıldı.Ben de nedir ne değildir diye onunla oturup izledim fenalık bastı televizyonu kapattım.Saçma sapan bir program.Şimdi sadece pocoyo seyrediyor.Pepe de sürekli aynı bölümleri verdiği için çocuk ondan da sıkıldı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalniz olmadigima sevindim:) En guzeli oyun oynasin Ece boylece TV nin olumsuz etkilerinden uzak kalmis olur:)

      Sil
  3. Şimdi okuyunca şaşırdım.Çocukların dil gelişimi için en önemli dönem olan o ay-yaşlardaki çocuklar için gerçekten sakıncalı...
    Rastlamamıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef oyle, cocuklarimiz henuz secici olmayi bilmiyorlar. Kumanda bizdeyken iyi secimler yapmak lazim:)

      Sil
  4. Merhaba bilginanneler;
    Çok doğru kararlar.Bir Anne olarak hep bayanlar önde olmuşlardır.Yinede öndeler.Biz erkekler bu kadar derin düşünemiyoruz.Herhalde böyle yaradıldığımızdan olsa gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      bayanlar her konu da cok daha detayci oldugu icin sanirim. Kimyalar farkli olunca boyle oluyor herhalde. :)

      Sil
  5. İlk yorumum. Blogunuzda yorum yapanları denetimden sonra yayınlamanızda fayda görüyorum.Blogunuza çıkar peşinde olan insanlar zarar verebilir.Yorumlar kısmında denetimi kontrole alırsanız, yarın bir gün üzüleceğiniz bir konu yaşamassınız.
    Saygı ve Sevgilerimle.
    Dünya çocuklarının gözlerinden öperim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oneriniz icin cok tesekkurler. Hemen uyguluyorum...:)



      Sil
  6. "En kotusu ise henuz konusmayi yeni yeni ogrenen cocuklar BIDI'dan duyduklari bu yepyeni ve gereksiz lisan karsisinda sizce sasirip bocalamayacaklar mi?" demişsiniz. Bu da birşey mi?
    Türkiye'deki çocuklar BIDIcayı öğrendikten sonra, 66 aylık olduklarında başladıkları okulda da bilmedikleri, yepyeni ve gereksiz bir dil karşısında daha şaşırıp bocalayacaklar. Ancak bu kez ezberlemek zorunda olacaklar.
    Kimbilir belki TRT'nin çocuk yayınları, çocukları o güne hazırlamak için alıştırma amaçlıdır... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BIDI'nin lisani masum kaliyor tabii ki ! Buradan ulkemin bu halini gordukce icim aciyor inanin:( Ama bunun yapilmasina izin verenler de halkin % 50 lik kesimi malesef...

      Sil
  7. Merhaba ;
    BLOGU OLANLARA DUYURULUR !! Şirin Gurme BLOGLARINIZI TANITMAYA hazırlanıyor sizde yer almak isterseniz facebook sayfamızı takip edin https://www.facebook.com/SirinGurme ilerleyen günlerde çalışmalarımıza başlıyoruz !

    YanıtlaSil
  8. sevgili bilginanneler nekadar güzel bir noktaya parmak basmışsınız.hiç bu açıdan bakmamıştım bu yazı okuduktan oturdum bende izledim ve gerçekten hak verdim bu yazıya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim simdi farkettim ki yorumuna yanit vermemisim...Dikkatini cekebildigine sevindim, ama ne yazik ki bu program son hiz yayinda ! :)

      Sil
  9. 1 kez rastlamıştım ve ben de çok saçma bulmuştum gerçekten...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyse ki benim gibi dusunen insanlarin oldugunu gormek guzel sey :)

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...