Sayfalar

24 Eylül 2012 Pazartesi

Dogru bilinen yanlislar

Anne olunca kulaktan dolma bilgiler yerine bizzat arastirip emin olmadan hic bir adim atmaz oldum. Bazen tesadufen bazen de mantigima ters gelen seyleri arastirirken ogrendigim bir kac onemli konu oldu.
TATLI YEMEK SUT YAPAR! Iste bu bana daha anne olmadan once bile sacma gelen bir konuydu. Ama o zamanlar oturup arastirma geregi duymadim tabii ki:) Ne zaman ki oglum dunyaya geldi, sagdan soldan ve tabii ki annemden bana tatli yedirme cabalari basladi bu duruma dur demenin bilimsel bir aciklamasini arastirmaya basladim. Zira annemi ikna etmek baska turlu kolay olmazdi. Oncelikle dogumdan once edindigim bir kac kitap ve bilimsel yayin yapan bir kac siteyi ziyaret ettim. Sonuca hic sasirmadim. Sutun artmasi ile tatli yemenin arasinda besin degeri olarak bir alaka yok tabii ki. Tatli yemek sizi mutlu hissettirip sutunuzun biraz artmasina yardimci oluyorsa bilemem.:) Ama gunluk enerji ihtiyaciniz olan kaloriden 500 kalori fazla almaniz ve en onemlisi 3 litre su icmeniz yeterli. Bunun disinda tabii ki moral, bebeginizi duzenli sekilde emzirmek, dinlenmekte sutun kalite ve miktarini arttiran faktorler. Bunu ogrendikten sonra "hadi ye bak sutun artar" diye sunulan her tatliyi gonul rahatligi ile geri cevirme luksum oldu ve normalde su icmeyi hep unutan bir insanken sirf sutum azalmasin diye gun icinde elimden su sisesini dusurmez oldum.


SICAK BALLI SUT! Oldum olasi sutu soguk ve sekersiz icmeyi severim.  Cocukken annem koca bardak sicak ve balli sut yapar arkamdan kostururdu. Yillar sonra ogrendim ki annem  meger bosuna diller dokmus.  Her defasinda icmek istememe ragmen mecbur o koca bardagi likir likir icerdim. Meger bal 43 derece sicakliga maruz kaldigi anda besin degerini kaybediyormus. Demek ki benim ve kimbilir kac cocugun ictigi butun balli sicak sutlerdeki bal sadece tatlandirici gorevi goruyormus.
DIKKAT ET SUTUNU USUTME ! Aman ayagini sicak tut sutun usur. Soguk su icme sutun usur. Yok oyle bir sey inanmayin. :) Zaten terimin kendisi bile kulaga komik gelmiyor mu ? Sut nasil usur ? :)

Bol sutlu bir konu oldu sanirim.:)

7 yorum:

  1. pekmezli sütün bir faydası olmadığını, birbirlerini etkisiz hale getirdiğini biliyordum ama ballı sütü şimdi öğrendim :)bende sütü soğuk ve şekersiz severim ama ballı içenler için demek ki ılık ballı süt içmek gerek :) birde tatlının sütü ekstra kalori verdiği için ve susattığı için artırabileceğine inananlardanım bende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin kendine gore dogru bildikleri var tabii ki...Ama tatli konusu bosa alinan kilodan ibaret :) Oysa ki sut uretiminin kiloyla hic alakasi yok. Onemli olan dogru ve yeteri kadar beslenip bol bol su ve sivi tuketmek.

      Sil
  2. Sütün üşür lafına çok sinir oluyorum.Lohusayken en çok duyduğum cümle idi herhalde:)Sıcak ballı sütün faydasız olduğunu bilmiyordum,öğrendiğim iyi oldu:)Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz sansli anneleriz:) eskiler herhalde lohusayken kat kat giyinip, bol bol tatli yerlermis. Bizim cocuklarimiz da sicak balli sutten kurtuldu :)

      Sil
  3. Süt arttırımı için bol sıvı almak, düzenli beslenmek ve dinlenmek yeterli oluyor. Tabii ki moralin de çok yüksek olması lazım, yoksa süt soğumuyor ama kaçıyor :(
    Blogger annelerden geldim, takibe aldım. Bana da beklerim sevgiler!

    YanıtlaSil
  4. Süt arttırımı için bol sıvı ve dinlenmek şart. Malt kahvesini de kesinlikle öneririm.
    Blogger annelerden geldim, sitenizi takibe aldım. Bana da beklerim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hosgeldiniz :) dinlenmek biraz lukse kacsada en azindan sivi tuketmek lazim :)

      Ben de size ugrayacagim...:) sevgiler

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...