Sayfalar

25 Temmuz 2012 Çarşamba

Televizyon mu? Bakici mi ?

Televizyon bol program ve kanal secenegi ile artik her evin neredeyse her odasinda, bas kosede yerini aldi. 
O kadar cok kanal ve program secenegi var ki herkesin zevkine gore, her saatte izleyecek bir seyler bulmak mumkun. Maddi durumu iyi olmayan ailelerin  evlerinde bile diger ihtiyac sayilabilecek esyalardan once TV geliyor. Hayatimizin icine bu kadar giren bu renkli dunya cocuklari ve gencleri yakindan tehdit ediyor. Cevreye baktigimizda parklarda, sokaklarda oynayan aktif cocuklarin yerini evde TV izleyen yada bilgisayar oyunlariyla vakit geciren cocuklar aldi. Uzmanlar 2 yas alti cocuklarin gunde en fazla 15 dakika televizyon izlemesine izin veriyor. 2 yasindan sonra ise en fazla 2 saat. Televizyonun bebek ve cocuklar uzerindeki olumsuz etkileri saymakla bitmez. TV bir egitici, ogretici degil sadece acil durumlarda basvuralabilecek gecici bir bakici aslinda. Egitici programlarin ancak ana okulu cagindaki cocuklar icin faydali oldugunu da goz onunde bulundurursak bebek ve kucuk cocuklarin TV izlemesi onlarin yapmasi gereken en son aktivite. Aslinda aktivite bile degil, bosa gecen zaman dersek daha dogru olur sanirim. Cunku TV ile cocuk arasinda karsilikli iletisim yok ve iletisimin olmadigi bir ortamda da ogrenmek cocuklar icin sakincali. Cocuklarin izlediklerinden algiladiklari ile buyuklerin algiladiklari cok farkli. Oyle ki 0-6 yas arasi cocuklar izlediklerinin gercek mi yoksa hayal mi oldugunun ayrimini yapamiyorlar. 6-9 yas arasi cocuklar ise izledikleri kahramanlara benzemek isteyip, o kahramanlarin gercekte yasadigini bile dusunebiliyorlar. Yillar once kendini orumcek adam sanip 7. kattan atlayan cocugun izledigi filmden nasil etkilendigi cok acik.
Peki cocuklarimizi televizyon kapaliyken nasil oyalayabiliriz.
Bu her yas grubuna gore degisir. Eger bebek yastan itibaren cocugunuzu televizyonun karsisina oturtursaniz bu aliskanligi unutturmak, cocugu oyalamak guc  olabilir. Televizyon yerine muzik dinlemek, yasina uygun kitaplar okumak, yasitlarindan olusan diger cocuklarla oyun gruplarina katilmak vs. Cocuk bebeklikten itibaren televizyonsuz bir hayata adapte olursa onu oyalamaniz hicte zor olmayacaktir. Eger cocugunuzun yaninda saatlerce dizi izlerseniz ondan tam tersini beklemekse guc olacaktir. Burada en buyuk fedakarlik annelere dusuyor. Televizyonu bir bakici gibi kullanip cocugunuzu oyalamak yerine, cocugunuzla direk olarak ilgilenmek tum zamaninizi alacaktir.  Fakat karsiliginda cok daha sosyal, daha cok kitap okuyan, ogrenme ve analiz kabiliyeti cok daha gelismis, obeziteden uzak, saglikli cocuklar yetisecektir.

8 yorum:

  1. Bu konuyu ne kadar söylesek,o kadar faydalı.Umarım tüm anneler bizimle hemfikirdir.Böylece daha aktif ve sağlıklı bir nesil yetişir.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemfikir olmayanlar da olacaktir, ama hersey cocuklarin sagligi icin. Umarim faydali olur. Tesekkurler, sevgiler.

      Sil
  2. itiraf ediyorum , gittim pepeenin cd'sini aldım otursun izlesin diye , çünkü bazen öyle zorlayıcı bunaltıcı olabiliyorki ama benim meleğim televizyon sevmiyor , 2'yi bitirdi , günde 2 kere pepee'ye bakıyor ,oda en fazla 10 dakika , hep başka şeyler ilgisini çekiyor ,bunun sebebini merak ediyorum,herkes izlemesin der , ben yarım saat izlesinde kafamı dinliyeyim diyorum ama nafile :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok sanslisiniz aslinda:), benim oglum TV acik oldugunda dunya ile baglantisini kesiyor. O yuzden o uyumadan evde TV acamiyoruz...

      Sil
  3. bende tv izlemisin diye kucuklugunden beri hep muzik acmisimdir. o yuzden tv pek dikkatini cekmedi bazen denk gelip acik oldugunda bile sole bi bakip oyuna devam ediyordu ama sanirim buyudukce tvdekiler dikkatini cekmeye basladi baktim gordukleriyle ilgili sorular soruyor falan. suan 2 yasini biraz gecti hernekadar tv izlemesi taraftari olmasamda hayvanlari sevdigi icin arada animal planeti 15 dkka fln izliyoruz oglusumla:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne bu ne? niye? neden? nasil? en eglenceli kisim baslamis desenize :))

      Sil
  4. babane baktı.anne izletme dediysemde izletti.sonuç tv karşısında naca yemek yiyen bir çocuk.ben evdeyken açmıyorum ama kaptı kapacağı.valla en güzeli hiç yada sınırda tv seyrettirmek.
    bu arada merhaba.hoşgeldiniz bloguma,tabi bende:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef bazen buyuklerimiz kendi dogrularindan odun vermiyorlar. Zaten dijital bir cagda yasiyoruz, ne kadar uzak o kadar iyi...
      Hosbulduk, siz de hosgeldiniz :) iletisime devam:)

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...