Sayfalar

5 Temmuz 2012 Perşembe

Gunes kremi deyip gecmeyin !

Tam da yaz aylarindayken en onemli konunun gunes kremi olacagini dusundum. Gunes kremi cocugum olana kadar benim icin bu kadar onem teskil etmezdi. Marketten korunarak bronzlasmaya yonelik 1-2 tane alir, sadece guneslenecegim zamanlarda kullanirdim. Cocugum olduktan sonra herseyi arastirmadan satin almamayi kendime ilke edindim desem kesinlikle abarti olmaz. Arastirdikca da gunes kreminin ne kadar onemli bir urun oldugunu daha da iyi anladim. Eger dogru gunes kremini secmezsek gunesten korunalim, cilt kanseri olmayalim derken baska saglik problemlerine davetiye cikarmis oluyoruz.

Sizler icin Mayis ayinda yayinlanan Çevre Koruma Grubu (EWG: Environmental Working Group) tarafından hazırlanan EWG Skin Deep Sunscreens 2012 Raporu ve diger kaynaklardan topladigim bilgileri kisaca ozetleyecegim.

Cocuklar icin sprey gunes kremlerini asla kullanmayin. Bu tur urunlerde nefes yoluyla cigerlere hasar verebiliyor. Bebek ve cocuklarin cigerleri buyuklere gore cok daha hassas.
6 aydan kucuk bebekler icin gunes kremi kullanmayin. Amerika pediatristler dernegi 6 aydan kucuk bebeklerin gunese cikarilmamasini oneriyor. Eger mecbursaniz acik renk uzun kollu, uzun bacakli kiyafet ve sapka ile beraber sadece yuzune, agzindan uzak olmak sartiyla cok az gunes kremi kullanabilirsiniz.
Kremi araliklarla tekrar edin. 90 dakika ile 2 saat arasinda mutlaka kremi yenileyin, ayrica her deniz, havuz sonrasi veya terleme olursa.
Iceriginde A Vitamini olan gunes kremlerinden uzak durun. Gunes kremlerine eklenen A vitamini deri lezyon ve tumor olusumu riskini arttiriyor.
Iceriginde kimyasal madde olmayan, mineral icerikli urunleri secin. Mineral icerikli kremler gunes altinda bozulmudan koruma sagladigi gibi bircok urunde bulunmayan UVA korumasi da sagliyor. Cocuklar icin mutlaka cocuklari icin hazirlanmis gunes kremlerini kullanin, buyukler icin hazirlanan gunes kremleri koruma faktoru yuksek olsa dahi icerigindeki kimyasal maddelerin coklugu nedeniyle cocuklarda kullanilmamali.
Iceriginde oxybenzone olan kremleri cocuklarinizda kullanmayin. Cilde derinlemesine nüfuz ederek kana karışan, hormonların işlevlerini sekteye uğratan ve toksik etkisi bulunan oxybenzone maddesi içeren güneş kremlerini çocuklarda kullanmayin.
Gunes kremi kullanildiginda hersey bitmis degil. Gunes kremine guvenip daha fazla guneste kalindiginda UVA korumasi zayif kremlerinde etkisiyle melanomaya yakalanma riski artiyor.
50+ urunler aslinda daha etkili degil. 50′nin üzerindeki Koruma Faktörü degerlerinin daha iyi koruma sagladigina dair klinik bulgu bulunmamakta. Bu urunler insanlari guneste daha fazla kalmaya sevk ediyor ve gunes yanigi etkisi gecikirken cilt tahribati etkisi artiyor.


Butun bunlari ogrendikten sonra en guvenli gunes kremini arastirip bulmak biz ebeveynlere dusuyor. Ama unutmayin gunumuzde tek yol market yada eczane standlari degil artik. Internetten arastirip en guvenli urunu yurtdisindan bile satin alabilirsiniz.

4 yorum:

  1. mustela ve avene pediatric gunes kremlerinden memnunum tavsiye edebilirim :)

    YanıtlaSil
  2. çocuklar söz konusu olunca akan sular duruyor değil mi anneler hemen araştırmacı bir kimliğe bürünüyor:)) bende mustela kullanmıştım bebeekliğinde çok memnun kalmıştım, dr.umuzun tavsiyesiydi. bu arada çocuğunuz kaç yaşında?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen oyle onlar resmen hayatimizin akisini degistiriyor:) Kendimi dedektif gibi hissetmeye basladim :) Benim oglum 18 aylik olmak uzere :)

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...