Sayfalar

11 Temmuz 2012 Çarşamba

Normal dogum ama...

Dogum yapana kadar ne zaman yanimda dogum konusu acilsa  "Hayatta normal dogum yapmam, hicbir guc beni buna zorlayamaz" derdim, oyle buyuk laflar ederdim ki sonradan hepsi basima geldi diyebilirim. Tabii o zamanlar Amerika'da yasayacagimi ve tibbi bir zorunluluk olmadikca  normal dogum yapmak durumunda kalacagimi bilmiyordum. Hamile oldugumu ogrendigimde ilk aklima gelen sey "Bunu nasil basaracagim?" sorusu oldu. Cunku dogumdan o kadar cok korkuyordum ki hamilelik psikolojisinin de etkisiyle aklima surekli kotu senaryolar geliyordu. Hamile oldugumu ogrendigimde Turkiye'deydim ve yillardir cok guvendigim Jinekolog Dr. Secil Gunay Avci tarafindan tum tetkiklerim yapildi. Bebegimi ultrasonda gordum, sormak istedigim butun sorulari sordum ve hepsine tatmin edici cevaplar aldim. Hamileligimin 3. ayinda Amerika'ya dondugumde ise endise, korku, guvensizlik ve merak birbirine karismisti. Yeni doktoruma guvenmem aylar surdu. Bu surecte doktorum Secil hanim e-mail ve telefonla kendisine sordugum sorularda bana yardimci olmaya devam etti.  Korkuyordum cunku biliyordum ki hersey yolunda gittigi surece normal dogum yapmak zorundaydim.  Sezeryanla dogum yapmak istiyorum deme luksum yoktu. Hamileligim suresince Turkiye'deki anne adayi arkadaslarimi kiskaniyordum cunku onlar her doktora gittiklerinde bebeklerini ultrasonda gorebiliyorlar, boyu, kilosu hakkinda her turlu bilgiyi edinebiliyorlardi.  Hatta gerektiginde  doktorlarini gece gec saatlerde bile arayip sorularina yanit alabiliyorlardi. Benim durumum ise tam tersiydi diyebilirim. Bebegimi ancak 20. haftada yapilmasi gereken kontrolde ultrasonda gorebildim. Bir daha doguma kadar da boyle bir sansim olmadi. Doguma kadar tek yapilan her kontrolde karnimin boyutunun olculmesi, bebegimin kalp atislarinin dinlenmesi ve rutin tahliller oldu. Ustelik  gercekten acil degilse herhangi bir problem yada akliniza takilan bir soru oldugunda doktorunuza ulasmak hicte kolay degil. Onun yerine doktorun asistani yada hemsireler size yardimci olmaya calissalarda  ne yazik ki hic bir zaman tatmin olamiyorsunuz. Bu sartlar altinda doktoruma guvenmem aylar surdu diyebilirim. Gerci dogum yapana kadar aslinda doktorun dogum olayinin son 2 dakikasinda doguma mudahele ettigini, onun oncesinde herseyin uzman hemsireler tarafindan kontrol altinda tutuldugunu bilmiyordum. Doktorunuz ne kadar iyi olursa olsun bir nevi kaderiniz o hic tanimadiginiz hemsirenin ellerinde diyebilirim. Neyseki hicbir sey korktugum gibi olmadi ve normal yollarla bebegimi dunyaya getirdim.

Butun bunlari neden anlattim; 
Bugun haberlerde Istanbul Kadikoy'de  bir annenin normal dogum esnasinda ikiz bebeklerinden birini kaybettigini ogrendim. Dogumu kameraya ceken baba annenin defalarca sezeryan istemesine ragmen doktorun normal dogum icin israr ettigini iddia ediyor. Babanin iddiasina gore vakumun yanlis kullanilmasi sonucu bebegin kordonunun yirtilmasi ve malesef aci son. Tiyatrocu baba "bugun hayatimin en zor rolunu oynadim, kaybettigimiz bebegimizi o anda esime yasiyor demek zorunda kaldim" demesi  cok aciydi. Bu konuda gercekten kim hakli simdilik bilemiyorum fakat bir baska gercek var ki son yillarda Turkiye'de sezeryan dogum oranlarindaki artis. Son zamanlarda devletin bu konu uzerinde durmasi ve konunun gundemi cokca isgal etmesi doktorlari baski altinda birakiyor sanirim. Boyle olaylara hep hasta gozuyle bakariz, ben bu defa olaya doktorlarin gozuyle bakmaya calisacagim. Bilindigi uzere dogum saatler hatta bazi durumlarda gunler suren bir olaydir.  Dogum sancilarinin baslamasi, rahimin dogumu yapabilecek hale gelmesi, annenin normal dogum nefes tekniklerini kullanarak doguma yardimci olmasi hepsi zaman, sabir ve bilgi  gerektiren bir surec. Normal dogum surecinin uzun, zahmetli ve agrili olma ihtimali insanlari ister istemez sezeryana yoneltiyor. Istatistiklere bakarak ulkemizde sezeryanla dogum sayisi cok artti, artik sezeryan dogumlar mercek altina alinacak denmesi ile olay  bitmiyor. Devlet doktorlardan tibbi zorunluluk olmadikca her hastasina normal dogumu  yaptirmasini isterken bunun alt yapisini malesef unutuyor. Evet Amerika'da sezeryanla dogum az ama normal dogum icin doktorlar saatlerini, gunlerini hasta basinda gecirmiyorlar, cunku bu konuda uzmanlasmis yardimci personel doktorun yerine bu sureci takip ediyor. Ustelik de her hastaya bir hemsire tahsis edilerek. Anne adayi hamileler, hatta beraberlerinde babalar dogumdan aylar once normal dogum sureci, dogum aninda yapilmasi ve yapilmamasi gerekenler ve nefes teknikleri konusunda egitiliyorlar. Butun bu altyapilar olusturulmadan "bundan sonra butun sezeryan dogumlar mercek altina alinacak" denilirse dun bebegini kaybeden o aile gibi benzer bir cok vaka yasanilabilir gibi geliyor bana. Henuz  bebegin kaybedilmesinde doktor hatasi var mi yok mu bilmesek de bu sartlar altinda insanin aklina hatali olan doktor mu yoksa saglik sistemi mi sorusu geliyor. Umarim bu talihsiz olay konuya gereken onemin gosterilmesinde bir emsal teskil eder ve normal dogum icin gerekli her turlu altyapinin olusturulmasina yardimci olur.


8 yorum:

  1. hep normal doğum isteyip hatta bunun için kursa bile katılıp 41. haftada artık beklemenin tehlikeli olmaya başlamasıyla sezeryan yapmış bir anneyim bende.Kısmet böyleymiş, önemli olan bebeğimin sağlıklı olması :)Ama epidural sezeryan ile tüm doğumu an be an yaşamak da harikaydı :) Tabi doktorun bilinçli ve vicdanlı olması çok önemli bu durumda, çünkü insan o anda sadece bebeğini düşünüyor, doktorların pek çoğu gibi rahatını ve cebini değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anahtar kelimede bu zaten saglikli olan hangisi ise o secilmeli...

      Sil
  2. offff çok zor karar bu :( ben daha seneye düşünüyorum ama şimdiden korkularım başladı :S

    takipteyim...ben de bloğuma beklerim :)
    www.bendeherkesgibiyim.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor ama bir o kadar da guzel. Hayattaki en buyuk sorumluluk anne olmak bence, en kisa zamanda aramiza katilmaniz dilegiyle sevgiler :)

      Sil
  3. Ben de normal doğum düşünüyorum herhangi bir sıkıntı olmazsa inşallah ama buna ne kadar hazırım bilmiyorum, bir yandan çok korkuyorum. Şimdi ben de bir kursa katılacağım, çünkü nelerle karşılaşabileceğimi gerçekten kestiremiyorum yine de kader hiç birimiz bilemeyiz ki...
    Allah herkese hayırlı doğumlar nasip etsin.

    http://herhaftalik.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kursa katilmaniz gercekten cok iyi, eminim aklinizdaki tum sorulara cevap bulacaksinizdir...Sizin ve bebeginiz icin hangisi saglikliysa eminim doktorunuz sizi yonlendirecektir. Saglikli dogumlar :)

      Sil
  4. Merhaba ben de Yeni Bir Hayat şirketiyle San Diego'da doğumumu gerçekleştirdim, A'dan z'ye herşeyimle ilgilendiler Amerika'da doğum yapmak isteyen annelere Yeni Bir Hayat'ı öneririm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sizin durumunuz biraz daha farkli tabii :) bebeginizi saglikla buyutun...

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...