Sayfalar

7 Temmuz 2012 Cumartesi

Cocuk oto koltugu aksesuar degil, hayat kurtaricidir!

2 gun once annesinin kucagindan yola firlayan bebegin haberini okudugumda o annenin acisini hayal bile etmek istemedim... Turkiye'de cocuk oto koltugunun kullanimi kanunlastirildiginda aklima bir cok soru geldi. Malum sigara yasaginin ne durumda oldugunu herkes biliyor. Malesef millet olarak bu tur zorunluluklardan kacmaya calisirken hep turlu icatlar buluruz. Emniyet kemeri takmaktan bunalan bir millete cocuklari icin arac koltugu kullanimini zorunlu hale getirmek ne derece etkili olacak, acaba bunun icin ne tur numaralar bulunacak diye dusunurken, bir cok kisinin arac koltugu edindigi halde bunu yanlis kullandigini  gordum.

Ornegin, Turkiye'de ana kucagi olarak adlandirilan, kucuk bebekler icin kullanilan araba koltugunu arabaya monte etmeden gelisi guzel koyanlar, cocugu koltuga oturttuktan sonra kemerlerini dikatsizce, gevsek sekilde baglayanlar ve daha neler neler...  Aslinda koltugun arabaya monte edilmesi o kadar onemli bir konudur ki, Amerika'daki trafik polisleri arabanizi durdurup cocuk koltugunun arabaya dogru sekilde yerlestirilip yerlestirilmedigini kontrol edebilir ve herhangi bir yanlislik buldugunda size ceza yazabilir. Amerika'da yapilan arastirmalar cocuk koltugunun arabaya monte edilmesinin buyuk cogunlukla (%85) yanlis yapildigini gostermektedir.  Kullanim kitapcigini okuyarak cocuk koltugunu arabaya monte etmeye calismak akla ilk gelen yontem olsa da genellikle kafa karistirici da olabilir. Bu konuyla ilgili uretici firmalarin internete koydugu videolari izlemekde iyi bir fikir. Ama ben emin olmak istiyorum diyorsaniz (Amerika'daki anneler icin) Fire Departmant'dan yardim alabilirsiniz. Telefon edip randevu alirsaniz bir yetkili size cocuk koltugunuzun arabaniza guvenli bir sekilde nasil yerlestirilmesi gerektigini gosteriyor. Umarim bu tur yardimlar zamanla ulkemizde de yapilir.

Eger cocuk koltugunuzu arabaniza dogru ve guvenli bir sekilde monte etmezseniz yada cocugunuzu koltuga dogru sekilde oturtup, kemerlerini gerektigi sekilde baglamazsaniz herhangi bir kaza durumunda cocugunuz malesef buyuk bir tehlike altinda kalir. Amerika'da dogum yapmadan once bebeginiz icin arac koltugunu almak sarttir aksi halde dogum yaptiktan sonra bebeginizi hastaneden disari cikaramazsiniz. Zaten bebek esyalari alinirken de arac koltugu ilk alinanlardan biridir.
Koltuk kullanimi konusunda yardimci olabilecegini dusundugum bir kac teknik bilgiyi de sizlerle paylasmak istiyorum.  
Yeni dogmus bebekler 1 yasina  gelene kadar araba koltugu bebek oturdugunda aracin arka camini gorecek sekilde monte edilir (rear facing). Son yapilan arastirmalara gore Amerika'li pediatristler 1 yas sinirini 2 yas olarak degistirmek istiyorlar.  Yapilan arastirmalar bu pozisyonun koltugun one donuk (forward facing) kullanimindan cok daha guvenli oldugunu kanitlamistir.



Koltugu araciniza monte ettikten sonra saga sola salladiginizda kabul edilebilir oynama siniri en fazla 2 cm olmali. Eger koltuk saga sola dogru 2 cm'den fazla kayiyorsa cocugunuz arac koltugunda guvende degil demektir. Cocugunuzu koltuga oturttugunuzda koltugun kemerleri ile cocugunuzun govdesi arasinda ancak parmaginizin gecebilecegi kadar bir bosluk olmalidir. Daha bol takilan kemerlerde ani fren ve kaza durumlarinda cocugunuz daha fazla sarsilir ve incinebilir.

Arac koltugunu ve emniyet kemerini yasalar geregi degil, cocugunu ve kendini dusunen bireyler olarak kullanmaniz dilegiyle.





2 yorum:

  1. Orada bu konulara tabiki çok önem verildiğinden eminim ama ülkemizde hala bırakın oto koltuğu almayı ön koltukta kucaklarında çocuğuyla seyahat eden ebeveynler var, yaptırım yok ki!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef oyle, boyle konularda sadece kanun cikariliyor ama uygulamaya gelince ne denetim var ne de ciddiye alan...Hala napalim bizim cocugumuz oturmak istemiyor diyen anne babalar var. Bu konuda da kamu spotu olusturulmali bence, belki biraz daha dikkat ceker.

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...