Sayfalar

19 Temmuz 2012 Perşembe

Bebek anne sutunden nasil kesilmelidir.



Benim icin anneligin en guzel yanlarindan biri bebegimi emzirebilmek. Eminim bebegini emzirme sansi olan butun anneler benimle ayni fikirdedir. Emzirmek anne ile bebek arasindaki duygusal bagin en cok hissedildigi an dersek abartmis sayilmayiz herhalde.  Bebegimi emzirirken gozlerimin icine oyle baktigi anlar oluyorki sanki bana onu doyurdugum icin tesekkur ediyor, yuzundeki huzur ve mutluluk gozlerinin icinde okunuyor. Boylesine muhtesem duygulari gun gelip bir daha ayni sekilde yasayamayacak olmak bebek icinde anne icinde hic kolay degil.
Bebegin anne sutunden kesilmesi icin dogru zaman, dogru sekil nasil olmalidir? Hem kendim ve bebegim icin, hemde sizler icin biraz arastirma yaptim....

1- Bebeginizin bardaktan sivi icebildigine emin olun.

2- Dogru zamani secin. Eger bebeginizin hayatinda baska onemli bir degisiklik varsa bebeginizi sutten kesmek icin baska bir zaman secin.
  • Bebeginizi sutten kestiginiz donemde bakiciya teslim edecekseniz, zamanlamasini ayni gunlere getirmeyin. Once bakiciya alistirip sonra sutten kesmeyi deneyin yada tam tersini.
  • Bebeginizin bakimini akrabalar (anneanne, babaanne, hala, teyze vs) ustlenecekse, bebeginize yabanci olmasalar dahi sizden ayrilmaya alismasi zaman alacaktir. Bu gibi durumlarda da zamanlamayi 2-3 hafta once yada sonraya erteleyin.
  • Bebeginiz hasta yada yeni dis cikartiyorsa ayni zamanlara denk getirmeyin.
3- Anne sutunu en sona saklayin (uyku vakti haric). Bebeginiz sabah yada ogle uykusundan kalktiginda, karni aciktiginda, bir bardak meyve suyu, sevdigi bir atistirmalik yada o vaktin ogununu ilk once  verin. Bebeginizin istahini verdiginiz yiyecek yada icecekle hafiflettikten sonra hala anne sutu istiyorsa emzirin. Bu yontem sut uretiminizi gitgide dusureceginden bebeginizi tam olarak sutten kestiginizde daha rahat ve agrisiz bir donem gecirmenizi saglayacaktir.

4- Uykuya hazirlanmadan once emzirin. Bebeginizi emzirirken uyutmamaya ozen gosterin. Bebeginizi once emzirin daha sonra uykudan once yaptiginiz banyo, pijamalarin giyilmesi, dislerin fircalanmasi, masal anlatilmasi gibi uyku hazirliklarini yapin.

5- Gun icinde birkac emzirmeyi gecistirin. Bebeginizi gun icinde mesgul tutacak aktiviteler bulun (alisverise gidin, parka gidin, yasitlariyla bir araya gelebilecgi arkadas ortamlarina sokun). Bu tur aktiviteler esnasinda bebeginizin ilgisini cekecek bir cok sey oldugundan sureci kolaylastirir. 

6- Gunde sadece 1 defa emzirin. Diger asamalardan sonra nihayetinde gunde sadece 1 defa emzirin. Bunu bebeginizin en favori  zamanina saklayin. Eger goguslerinizde siskinlik ve agri olursa sutunuzun cok az kismini sagabilirsiniz.

7- Emzirmeyi kesin. Iste en zor surec fakat yukardaki adimlar izlenebildigi taktirde bu surece annede bebekte hemen hemen hazir olacaktir. Bir kac gece sizin yerinize bebegi uyutacak birini gorevlendirin (esiniz yada buyukanneler).  Bebeginizin dikkatini dagitacak ortam saglayin (tatil, yeni oyuncaklar, ozel misafirler gibi).

Biraz uzun bir surec gibi gozuksede bebek ve anne icin saglikli bir sekilde sonuclanmasi acisindan tercih edilmesi fayda saglayacaktir. Ama ben bilimsel yollarla degil eskiden kalma yontemlerle bu isi basaracagim da diyebilirsiniz...
Her ne yolla olursa olsun hikayelerinizi yorumlarinizla paylasirsaniz sevinirim.


8 yorum:

  1. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim,sütten kesme zamanı geldiğinde belki de 1-2 hafta sütü bardakla verip doymasını sağlamak da işe yarar mı bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne sutunu kasdediyorsaniz onceden sagdiginiz sutleri verebilirsiniz. Ama taze sut sagmaya devam ederseniz sanki emziriyormussunuz gibi sutunuz gelmeye devam eder. Bu da sizi zorlayabilir. Zor gunler malesef :(

      Sil
  2. 20. ayımızı tamamlamak üzereyken bende bu konu hakkında araştırmalara başlamıştım ve bu süreci oğlumun psikolojisini bozmadan en iyi şekilde atlatmak istiyorum.Yani öyle göğsüme ketçap sürmeyi falan düşünmüyorum :) yukarıdaki yöntemleri bize en uygun şekilde uygulayarak yavaş ve sancısız bir dönem hayal ediyorum, tabii umarım düşündüğüm gibi olur.Sanırım bizim için en sıkıntılı zaman işten eve geldiğimde beni dört gözle bekleyen oğlumu emzirmeyip oyalamaya çalışmak olacak :) tabi bu keyifli anlardan vazgeçmek benim için de zor olacak :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gercekten cok zor, simdiden kolay gelsin...Umarim isinize yarar, deneyimlerinizi bizede haber verin. Simdiden bol sans!

      Sil
  3. heralde emzirmekten hoşlanmayan nadir annelerden biri benim , hoşlanmadığım halde 20 ay emzirdim :) bir de hoşlansam ne olacak dimi :)memelerimi dışarı çıkarmak tuhaf geldi bana heleki insanların ''benden utanma sen emzir emzir'' demeleri yokmu ,berbattı , neyseki geçti o günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Aslinda burada emzirme onlukleri var. Turkiye'de de var mi bilmiyorum ama gercekten cok ise yariyor.

      Sil
    2. Emzirme önlükleri burada da var,büyük bebek mağazalarında satılıyor.Çok rahat değil ama işe de yaradığını görüyorum.Çünkü her yerde emzirme odası bulamıyorsunuz.Sevgiler:)

      Sil
    3. Evet cok rahat degil eger bebek yeni dogdugundan itibaren alistirirsaniz problem olmuyor. Aksi halde biraz buyuyunce onlugu istemiyorlar...

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...